بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم

TAKRIZ

   Allah Teala’ya hmd; Resûlullah’a, aline, ashabına ve o’nun hidayetiyle hidayetlenenlere salat ü selam olsun.            -

   İmdi, kardeşimiz allame eş-Şeyh Muhammed Zekeriyya el-Kandehlevî’nin «Sakal bırakmanın vücûbu, kesme ve kısaltmanın haramlığı» na dair telif ettiği risaleyi mütalaa ettiğimde onu maksada kâfi, neşr ve tevzie lâyık bir eser olarak buldum. Allah müellifini hayırla mükâfatlandırsın ve sevabını kat kat kılsın... Bu arada risalenin üç yerinde, faideyi tamamlamak için kısa açıklamada bulundum.

   Faidesi büyük olduğundan bu risalenin basılmasına izin verdim... Allah bütün Müslümanları, rızasını kazandıracak şeylere muvaffak kılsın. Allah’dan; bu risaleyle Müslümanları faydalandırmasını, hallerini ıslah etmesini ve onları Peygamber’lerinin (s.a.v.) sünnetine tâbi olmaya, ona sımsıkı sarılmaya, ona muhalif şeyleri terketmeye muvaffak kılmasını niyaz ederim. 0, dua ve dilekleri işitici, dua ve dilekte bulunan kullarına yakındır.

 

Abdülâziz b. Abdullah b. Bâz

Suûdi Arabistan ilmi Araştırmalar, Fetva,

Da’vet ve İrşad Daireleri Umümi Reisi.

28. 6. 1401. H.

 

"قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللّهُ غَفُورٌ رَّحِيم"{ سورة آل عمران: 31}

   (Resûlüm), şöy1e de: “Eğer siz Allah’ı seviyörsanız, bana uyun ki, Allah da sizleri sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Zira Allah çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidır.”) (Ali İmran süresi, ayet: 31)

 

 

SUNARKEN

 

    Allah’a hamd; Resûlüne, al ve ashabına salât-ü se­lam olsun.

    İslam İlâhî bir nizamdır. İnsanın hem dış, hem de iç dünyasına hitap eder; maddî bayatına olduğu gibi manevî hayatına da emreder, prensip vaz’eder. Müslüman dış, iç; maddî, manevî hayatına emr ve hükmederken, tatbikini de ister. Onun dünya ve ahirette hayr ve salâhının o prensipleri yerine getirmede olduğunu öğütler. Müslümanın tatbik etmesi istenen bu prensipler iki ulvi kaynakta toplanmıştır: Kitabullah (Kur’an) ve sünnet-i Resûlullah (Hadis) dir İslami bütün mes’elelerin, esasların kaynağı bu ikisidir. İcma’ ve kıyasın temeli de bunlardır. Müslüman bunlara uyduğu ölçüde İslami şahsiyet ve saadet elde eder; Allah ve Resülü’nün rızalarını kazanır. Uymadığı zaman da onların rızalarını kaybeder (dünya ve ahiretini kaybeder)

    Bu manada Peygamberimiz (s.a.v) şöyle. buyurmuşlardır:

   «Size iki şey bıraktım; onlara sarıldıkça ebediyyen sapıtmazsınız: Allah’ın kitabı, Resülü’nün sünneti». (Hakim; Terğib ve Terhib).

    Bugünkü Müslümanların içinde bulundukları şu acıklı, duruma sebep olarak da Allah’m Kitabı ve Resûlü’nün sünnetinden ayrılmış olmalarından başka bir şey gosterilemez. Ne zaman bu iki kaynağa dönerler, ancak o zaman kurtulurlar.

    Resûlullah (s.a.v.) in sünnetlerine sarılmak bu gün her zamankinden daha fazla zaruret halini almıştır.

   Çünkü fitne ve fesad çoğalmıştır. Müslüman ismini şahsiyetini tanzim ve ikmal edebilmek için bu sünnetlere, imkan nisbetinde tutunmalı, onlara tâbi olmalıdır. Sakalı uzatmak da bu sünnetlerden biridir. Peygamberimiz (s.a.v.) in, şekil ve şemailine ait bir sünnetidir. Her Müslümanın o şekle burunmesi bır vecibedir.

   İşte bu kuçuk kitap o mubarek sunneti ve ehemmiyetini bütün tafsilatıyla bizlere anlatmaktadır. Muellifi, 1982’de vefat eden Eş-Şeyh Muhmmed Zekeriyya. el-Kandehlevî isimli büyük bir âlimdir. Geçtiğimiz Şaban ayının ilk haftalarında, Medine-i Münevvere’de 90 yaşında olarak âhirete irtihal etmiştir. .

   Merhum M. Zekeriyya el-Kandehlevi  52 sene Hindistan İslami İlimler Üniversitesi’nde tedrisat ile meşgul olmuş, İslam dünyasına pek çok Alimler yetiştirmiştir. Daha çok hadis ilmiyle uğraşmış ve 150’nin üzerinde eser bırakmıştır. Bunların. en belli başlılarından birkaçı şunlardır: 15 ciltlik İmam-ı Malik’in «Muvatta» adlı badis kıtabının şerhiyle 10 ciltlik «Buharı» ve 4 ciltlik «Tirmizi» şerhi. M. Zekeriyya el-Kandehlevî bunlardan başka İslamın diğer dallarında çok sayıda kıymetli eserler te’lif etmiştir. «Vücûbu İ’fâi’llihye = Sakal Bırakmanın Vücubu» isimli tercemesini sunduğumuz işbu eser de o kıymetli eserlerden biridir.

   M. Zekeriyya el-Kandehlevî vefatına kadar olan son on yılını Mediııe-i Münevvere’de Mücâvir-i Resûlullah olarak geçirdi. Rahmetüllahi aleyh.

   Müşarunileyh merhumun sakal hakkındaki risalesinin Arabcası Adnan Aslan kardeşimizde bulunmaktaydı. Terceme etmemizi bize teklif ve tavsiye eden o oldu. Bu bakımdan, hayra vesile olduğu için kendisini hayır dualarımla anar, Allah razı olsun, derim.

    Tercemeye muvaffak ve mazhar kılan Rabbımız (c.c.) a da sonsuz hamd-ü senâlar ederim..

   Yeni bir lisans tercemesine vesile olduğumuz bu mubarek eserin bütün Müslüman kardeşlerimize feyizli olmasını Allah Teâlâ’dan ayrıca niyaz ederim.

   Tevfik Allah’tandır.

 

Ramazan Yıldız

(Dâr-ı Küfür - A.)

                                                                                         H. 1403

 

Anasayfa Devam